Mediterrán Hajóutak tudnivalók

MEDITERRÁN HAJÓUTAK HASZNOS TUDNIVALÓK

Útlevél / Vízumok
A hajóutakhoz legtöbb esetben útlevélre van szüksége, melynek a hajóút végétől még min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az Európai Unión belüli utak esetében személyi igazolvánnyal csak saját felelősségre utazzon, melynek úgyszintén 6 hónapig érvényesnek kell lennie a visszaérkezéstől számítva. Ha szükséges a vízumügyintézés, az egyénileg történik, de természetesen segítséget nyújtunk Önnek.

Betegség, Baleset és poggyászbiztosítás
A Betegség, Baleset és poggyászbiztosítást minden esetben az utazás teljes hosszára kösse meg. Természetesen irodánkban, ebben is segítséget nyújtunk.

Háziállatok / Dohányzás
Biztonsági és egészségügyi okokból háziállatokat a hajóra felvinni nem lehet. A dohányzás minden kabintípusban TILOS, csak az arra kijelölt helyeken megengedett. Ennek megszegése pénzbüntetéssel vagy szigorúbb büntetéssel járhat.

Részvételi jegy / Hajójegy
Részvételi jegyet kb. 2 héttel indulás előtt kapja meg (Hajótársaságonként változhat), melynek hajóra szálláskor legyen Önnél.

Check in / Poggyászok
A hajóra szállás előtti 2-3 napig (hajótársaságonként változhat) elvégezhető az online check int, ezzel a megkönnyíti a check in folyamatot. A hajóra szállás az indulás napján a hajó indulása előtt kezdődik 3-6 órával, de legkésőbb 2 órával az indulás előtt már legyen a hajón. A Feladott poggyász súlya is hajótársaságonként változik, van olyan társaság ahol korlátlan, és van olyan is, ahol súlykorlátozás van. Az Ön bőröndjét a személyzet fogja a kabinjához vinni, kérjük minden személyes dokumentumot, értéktárgyait, gyógyszereit a kézipoggyászban tartsa. Felhívjuk figyelmét, hogy a poggyászaiban semmilyen szúró, vágó, gyúló eszköz nem lehet.

Nyelvtudás / idegennyelv
Magyar nyelvű hivatalos asszisztencia, a hajókon nincsen, bármelyik világnyelven (angol, német, spanyol, Olasz, Francia) tud kommunikálni a személyzet tagjaival.

Egészségügyi előírások, Várandósság, Gyermekek
Amennyiben bármilyen krónikusan fennálló egészségügyi problémája lenne, még foglalás előtt tájékoztassa kollégánkat. Mindig legyen Önnél a megfelelő gyógyszer mennyiség. A hajóút által érintett országok egészségügyi előírásairól érdeklődjön kollégáinknál. Különböző allergia és ételérzékenység esetén tájékoztasson minket. Várandósság esetén az utazás csak a 24. hétig engedélyezett. Újszülöttek és csecsemők esetén 1 éves kor betöltése után javasoljuk az utazást. 

Kikötőbe utazás / Parkolás
A Csoportos hajóutak kivételével a kikötőbe jutás egyénileg történik. Kérjük a hajó indulása előtt min. 1- vagy 2 nappal már érkezzen meg az adott indulási kikötőbe, akár autóval akár repülőgéppel utazik. Az Európai hajóutak esetében több kikötőben térítésellenében parkoló helyet, transzfert irodánkon keresztül intézhet.

Fedélzeti kártya
Hajótársaságonként eltér, hogy szükséges e pénzletét vagy nem. Amennyiben igen, akkor készpénzben bankkártyával szüksége megadni. Mértéke Kb. 250 EUR / USD / kabin, ezzel a fedélzeti személyes költéseit fedezi. Minden beszálláskor úgynevezett boarding card-ot kap, mely az út teljes hossza alatt az azonosító kártyája és fiszető eszköze lesz. A kártyával lehet elhagyni és visszaszállni a hajóra, valamint a fizető eszköz is ez a hajón, mert készpénzforgalom nincs (kivéve a kaszinót).

Biztonsági gyakorlat
Minden hajón a hajótársaság az indulás napján tart egy biztonsági gyakorlatot, melyen minden utasnak részt kell vennie.

Ingyenes és térítésköteles Szolgáltatások
A tengerjáró hajók fedélzetén a legtöbb a program és szolgáltatás a részvételi díj részét képezi. Ez alól kivétel az italfogyasztás, fodrászat, szépségszalon, szauna, szolárium, masszázs, mosoda, vasalás, fotószolgáltatás. A térítésköteles szolgáltatások hajótársaságonként változhatnak, részletekről érdeklődjön irodánkban.

Öltözködés
Ruhatárában igazodjon az érintett országok várható időjárásához, valamint vallásai által javasolt kényelmes hétköznapi viselethez. Amennyiben a hajókon szervezett kapitányi vacsorákon szeretne részt venni elegánsabb ruhadarabok is legyenek Önnél. Amennyiben a hajótársaság szervez tematikus vagy téma vacsorákat (White party), ezekhez az alkalmakhoz is öltözzön megfelelően, ha részt kíván venni rajta.

Étkezések / Italcsomagok
A hajótársaságok a részvételi díjban meghatározott ellátást biztosítják. Ezek hajótársaságonként és promóció szerint is eltérhetnek. Az étkezések tekintetében lehetnek ültesés és büfé rendszerű étkezések, vagy akár igénybe veheti a speciális éttermeket is ahol helyfoglalási díjat kell fizetni. Az italcsomagok esetében érdeklődjön irodánkban.

Napi fedélzeti újság
A hajótársaság minden nap este bekészíti az Ön számára a következő napi fedélzeti újságot, ebből tud tájékozódni a következő napi legfontosabb információkról és programokról.

Fakultatív programok
A hajóút során érintett kikötők nevezetességeit, egyénileg vagy a hajótársaságok által szervezett kirándulások keretében. A szervezett kirándulásokra befizethet előre irodánkban, vagy akár a hajón. Ha úgy dönt egyénileg megy kirándulni mindig legyen Önnél a boarding card az útiokmányai és a hajó telefonszáma. Fokozottan ügylejen arra, hogy mindig időben érkezzen vissza a hajóra. A hajó lekésése esetén Önnek kell, megoldani a következő kikötőbe való eljutást.

Kaszinó
A legtöbb hajó fedélzetén üzemel kaszinó, csak a 18 év feletti utasok használhatják. Kizárólag a kaszinókban van készpénz használat.

Mobiltelefon és Internet használat
A tengeri napon vagy a hajózás alatt általában a mobiltelefonok nem használhatóak vagy csak nagyon költségesen. Kikötések alatt mobil díjakról tájékozódjon szolgáltatójánál. Legtöbb hajón internet hozzáférést tud kérni ennek díjairól, forduljon irodánkhoz.

Végszámla / fizetés
A hajóút utolsó estéjén a hajótársaság végszámlát készít az Ön fedélzeti költéseiről. Melyet ön köteles készpénzzel vagy bankkártyával kifizetni.